Diós rácsos "apró"

2014-07-20

sponsored links

Egy régi falusi recept újjászületése?


Szentgáli "rácsos apró", egy régi falusi recept....

A minap turkáltam a régi receptek között, amik persze ?rendes? szakácskönyv vagy füzet helyett 1000 éves megsárgult papírfecnikre vannak felírva a tesómnál? (A folyamat kb. úgy nézett ki, hogy egy halom papírból válogassam ki, ami nekem tetszik. J) Én meg addig túrtam, mígnem szembe jött velem ez a rácsos süti, amit kb. 10 éve ettem utoljára, karácsony táján, hiszen ez az a kategória, aminek nem áll neki minden délután az ember?

Nem mintha olyan bonyolult lenne összerakni ezt a süteményt, egész egyszerûen arról van szó, hogy picit hosszabb ideig tart azt a rengeteg kis rácsot egyesével elhelyezni a sütiken, de megéri a fáradtságot. Így míg az Ági a ?pamutsütiket? varrta mellettem az asztalnál ? errõl egyébként lesz majd egy külön bejegyzés ?, addig én készítettem a sütit. J




Hozzávalók: (3 nagy gáztepsi, vagy kb. 70-80 db sütihez.)
(1) Tészta:
30 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg porcukor
2 egész tojás*
1 vaníliás cukor
1 csipet só
1 púpos tk sütõpor
(2) Töltelék:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
2 marék (kb. 7-8 dkg) mazsola
0,5 dl tej (egy cseppel sem több!)
5-6 dkg vaj
1 tk fahéj
1 citrom reszelt héja

*Megjegyzés: A tésztába valóban két tojás kell, amitõl az puhább és ragacsosabb lesz picit az átlagnál, de emiatt ne gyúrjunk sokkal több plusz lisztet bele. A tölteléket gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel is, esetleg minden szem sütibe 1-1 szem befõttnek eltett meggyet is nyomhatunk! 

Egy adagból tésztából rengeteg kis süti született!

A tészta:
A száraz hozzávalókat (liszt, sütõpor, porcukor, só) egy tálban elkeverjük, ráreszeljük a citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a hideg vajat. Ráütjük a két tojást és egy puha linzertésztát készítünk. Ha nagyon ragacsos lenne a tészta, a felületét lisztezzük és úgy gyúrjunk belõle gombócot, amit folpackba csomagolva egy órácskát pihentessünk hûtõben.

A töltelék:
A töltelékhez valamennyi hozzávalót tegyük egy lábosba, majd kis lángon pár perc alatt fõzzük össze. Ehhez a mennyiséghez a tej elsõre kevésnek tûnhet, de ne tegyünk bele többet! Majd a vaj szépen felolvad a töltelékben és az segít, hogy egy jó sûrû és ragacsos diókrémet kapjunk.
 
Sok mazsolával...

A süti összeállítása, sütése:
A tésztát 3 részre vágjuk, majd az elsõ adag tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és egy kisméretû (kb. 3 cm átmérõjû) pogácsa-, vagy linzerszaggatóval kiszaggatjuk a süti alját, amit sütõpapíros lemezre sorakoztatunk. Ezután a töltelékbõl 1-1 kiskanállal kerül a sütikre. A süti kiszaggatása után megmaradt tésztát begyúrjuk és hosszúkás alakúra kinyújtunk, amit2-3 mm széles szeletekre vágunk és ebbõl készítjük a keresztet a süti tetejére. Az elsõ elkészült tepsit betoljuk a 150-160°C-os sütõbe, majd miután a süti megduzzadt picit (5-6 perc), feljebb vesszük a hõfokot (175-180°C) és úgy is sütjük pár percig a sütit.
Amíg sül az elsõ adag tészta, addig elkészítjük a következõ tepsinyi adagot, majd a következõt? Majd rájövünk, hogy következõ karácsonyig megint nem sütjük ezt a süteményt! J

Jó tudni a sütésrõl:
A sütésrõl most pontos hõfokot írni nem tudok ? az itthoni sütõ nem mutatja ?, de arra figyeljünk, hogy a sütés kezdetekor a hõmérséklet legyen alacsonyabb, mert ha végig magasabb hõfokon sül a süti, a töltelék kifolyik a kis korongok tetejérõl! Ellenben ha félidõig alacsony fokozaton, majd utána magasabb hõfokon sütjük, ez nem történik meg. (Talán mert az alacsony hõfoknál a tölteléknek képzõdik egy szárazabb kérge, ami megakadályozza, hogy az mindenfele folyjék.)
A sütit addig süssük, amíg az aljuk picit aranybarnás lesz, nem kell megvárni míg a teteje is megbarnul!
Ha elkészült a süt, még forrón hintsük meg vaníliás porcukorral.J

Sok szerencsét a sütihez, ildiKOKKI

Rácsos "apró"...  J


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/07/dios-r...

sponsored links

Keres?s